Alavalikko

Harjaa hampaat ja puhdista hammasvälit

Harjaa hampaat aamuin illoin 2 min ajan - Käytä fluorihammastahnaa, sähköhammasharjaa, hammaslankaa ja/ tai välihammasharjoja.

Hampaiden puhdistus perustuu hammasharjaukseen. Sähköhammasharjat ovat tehokkaampia kuin käsikäyttöiset hammasharjat. Moni saa suunsa pysymään tarpeeksi puhtaana käsikäyttöisellä harjalla, ettei reikiä tule. Hammaskiven muodostumisen ehkäisy vain käsikäyttöisellä hammasharjalla on jo paljon vaikeampaa. Me emme käsikäyttöisellä hammasharjalla pääse samoihin harjausmääriin kuin sähköhammasharjalla. Tämän päivän aikuisten sähköhammasharjan liikemäärä on useimmin 8800 liikettä/ min. Lapset voivat käyttää lasten sähköhammasharjoja kun ensimmäiset pysyvät hampaat puhkeavat (5-6 v) ja lapsen motoriset taidot ovat riittävät. Aikuisten sähköhammasharjoja lapset voivat alkaa käyttää hyvin vaihtelevasti lapsikohtaisesti n. 10-14 v iässä.

Sähköhammasharjalla ei saa harjata – se viedään ienrajaan ja annetaan sen harjata. Liika voima tai kova harja hammasharjauksessa aiheuttaa ikenen vetäytymisen – hammasharjausvaurio.

Hammasharja ei pääse hammasväleihin. Hampaiden pinnoista 40% on hammasvälejä! Leveä, litteä ja vahattu hammaslanka (pakkauksessa usein ”Tape” = nauha merkintä) puhdistaa nuoren ja aikuisen hammasvälit tehokkaasti ja vaurioittamatta ientä. Jos ikenessä on vetäymä tai puhutaan keski-ikäisistä ja vanhuksista, hammasvälit ovat suuremmat. Silloin hammaslankaa paremmin toimivat välihammasharjat. Hammastikkuja on markkinoilla nykyään hyvin erilaisia. Periaatteessa hammastikku on taipumaton, kova ja suora; sillä on helppo vaurioittaa ientä ja aiheuttaa ienvetäymä. Moni on kuitenkin löytänyt elastisia hammastikkuja ja näyttää osaavan käyttää niitä ilman havaittavaa vauriota. Hammaspuhdistuksen ei pidä tuottaa kipua. Verenvuodon ikenistä hammaspuhdistuksen aikana tulee aina olla satunnaista ja on merkki siitä ettei viimeaikoina ole saanut vuotavaa kohtaa puhtaaksi.