Alavalikko

Hampaan ja purennan kuntoutus

Purenta tarkoittaa hampaiston kokonaistilannetta. Purennan merkitys on suuri purentalihaksistolle, leukanivelillemme ja ruuansulatuksellemme. Kaikilla ei ole yhtä suurta mukautumiskykyä. Hammaspuutokset, ristikkäisyydet tai epätasapaino purennassa voi johtaa pitkiin ja epämiellyttäviin kiputiloihin, toiminnan rajoittumiseen ja suolisto-ongelmiin. Myös hampaita tulee hoitaa kokonaistilanteen mukaan. Heikompi materiaali kestää paremmin, jollei se ole yksin ja kovin takana suussa. Takahampailla on suurimmat purentavoimat ja suurin tehtävä; ruokamme hienontaminen. Etuhampaat ovat paitsi sosiaalisesti merkittävät, niin toiminnallisesti puremme ruokamme niillä poikki tai irti.

Usein riittää, että vain hampaan oma juuri on jäljellä, jotta uusi hammas voidaan rakentaa. Materiaalivaihtoehtoja on monia; posliini, kulta, titaani, zirkonium, muovi, lasi-ionomeeri ja jopa amalgaami. Hoitopäätös on tapauskohtainen ja usein erilainen suusta riippuen.

Romahtanutkin purenta voidaan rakentaa toimivaksi. Irtoprotetiikka, eli irtoproteesit (osa- ja kokoproteesit) on sitä haastavampaa mitä myöhemmin elämässä joutuu alkaa harjoitella niiden käyttöä. Kiinteä protetiikka on omien hampaittemme kopioimista ja kiinnittämistä, joko omien hammasjuurtemme tai titaanisten implanttiruuvien varaan.

Ota yhteyttä niin autamme sinua löytämään Sinulle sopivan ratkaisun.